Maasdijk metaal

Wat zijn veiligheidstips voor het bedienen van een heftruck?

Geplaatst op

Wat zijn veiligheidstips voor het bedienen van een heftruck?

Een vorkheftruck is niet veilig in de handen van iemand die niet weet hoe ermee om te gaan. In deze blog geven we je een aantal tips waarmee er wel veilig met deze tool om te gaan is. Kijk snel met ons mee en doe er je voordeel mee.

Tips om veilig te werken

We nemen een aantal tips met je door waardoor je veilig kunt werken met de heftruck:

·Bestuurders moeten gekwalificeerd zijn

Het gebruik van vorkheftrucks mag alleen worden toevertrouwd aan medewerkers die goed zijn opgeleid om deze tool te gebruiken. Heftruckcertificaat.nl helpt je graag om aan deze eis te voldoen. Dit is echter niet alles wat er geregeld moet zijn. Kijk snel hoe het verder werkt.

·Er moet passende kleding worden gedragen

Bij heel veel verschillende werkzaamheden zijn er allerlei veiligheidsmaatregelen die in acht genomen moet worden. Veiligheidskleding is daar een goed voorbeeld van. Denk daarbij aan een: veiligheidshelm, -schoenen en jassen. Dit laatste het liefste met een opvallende kleur.

·Onderzoek de apparatuur voor gebruik

Het is erg belangrijk om de apparatuur voor gebruik goed te checken. Denk daarbij aan remmen en gaspedaal. Ook de wielen even controleren. Vergeet de besturing niet te checken voordat je voluit gaat rijden. Als het hele lijstje nagelopen is, dan is kun je beginnen met het werk. De meeste systemen hebben vaste punten die nagelopen moeten worden.

·Houd rekening met de omgeving

Voor je gaat rijden check je niet alleen de machine, maar ook de omgeving. Dit verschilt niet zoveel van het rijden met een auto. Je moet altijd eerst de omgeving verkennen voordat je veilig weg kunt rijden, er zou namelijk iemand kunnen lopen op de weg die je wilt begaan.

· Werk op een veilige snelheid

Ook op een heftruck moet je je houden aan een maximum snelheid. In een bedrijf bestaan daar regels over. Informeer je op dit vlak zodat je altijd werkt op de toegestane snelheid. Overschrijd deze snelheid niet, omdat deze samenhangt met je reactietijd en hoe snel je kunt remmen.

·Til nooit meer dan het maximaal toegestane gewicht

Zoals het is met de maximum snelheid, zo is het ook met het maximaal te dragen gewicht: ga daar nooit overheen, want je zult zeker kantelen met de vorkheftruck. Dat kan lelijk aflopen voor alle mensen die er in de buurt aan het werk zijn. Het is ook goed om te checken of alle lading op de stellingen wel stabiel ligt. Dan valt het niet bovenop je collega als je er aan zit met je vorkheftruck. Wanneer je let op deze punten zul je een stuk veiliger werker en dat is ook erg prettig voor je collega’s.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden