Maasdijk metaal

Wat zijn de voordelen van een gasveer?

Geplaatst op

Je komt ze op veel plekken in de samenleving tegen, of het nu gaat om de dienstensector, bij de overheid of in de bouw: de gasveer is multifunctioneel inzetbaar. In deze blog gaan we je vertellen wat je aan zo’n veer hebt en hoe het ding werkt.

Wat heb ik aan een gasveer?

Op vele plekken in de samenleving komen we gasveer een tegen. Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er zeker wel. Vele toepassingen zijn er voor dit type veer verzonnen. Je kunt ze vinden in schepen, fietsenstallingen, maar ook in landbouwvoertuigen. Ook in meubels komen ze voor. Best wel wonderlijk dat ze zoveel verschillende toepassingen hebben. In principe heb je een heleboel aan een gasveer, want er gaat een bepaalde kracht vanuit. Zo is het mogelijk om zware objecten te stutten, maar ook in het dagelijks gebruik is hij erg handig, bijvoorbeeld om je bureaustoel naar boven of naar beneden te doen en op de gewenste hoogte te houden, daar wordt ook een gasveer voor gebruikt.

Wat is de werking van een gasveer?

Een gasveer werkt hydropneumatisch. Meer specifiek werkt deze veer met stikstof die in een cilinder geperst is. Naast de cilinder zijn er nog de zuiger en de zuigerstang. Wanneer er druk op de zuigerstang wordt gezet dan wordt de zuigen in de cilinder gedrukt waar het stikstof in zit. De samenpersing van het gas zorgt voor weerstand. Juist deze weerstand zorgt voor de kracht die de veer heeft. Deze geven wij aan in de eenheid Newton. Aan de hand van de hoeveelheid Newton kun je zien hoe sterk een gasveer is. Hoe hoger het aantal Newton hoe sterker de veer. 

Veelgebruikte gasveren

In principe zijn er twee gasveren die vaak gebruikt worden. Degene die het meest gebruikt wordt is de gasdrukveer. Bij deze veer is het nodig om met een bepaalde hoeveelheid kracht deze in te duwen, zodat deze naar beneden gaat. Er is bij sommige van deze veren zeer veel kracht nodig, waardoor zware objecten gestut kunnen worden en desgewenst bewogen. Het andere type is de trekveer, waarbij het principe andersom werkt, er is dus een trekkracht nodig om de veer uit te kunnen trekken. Deze veren zijn geschikt voor tal van toepassingen waarbij groot gewicht gemoeid is. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel contact op met brimotech.nl!

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden