Geplaatst op
Verspanen is een algemene term voor verschillende vormen van materiaalbewerking, waarbij materialen (meestal metaal) door middel van hand- of machinegereedschap de spanen van een product verwijdert. Er zijn verschillende verspaningstechnieken mogelijk, onderstaand zijn er een aantal uitgelicht namelijk:
Honen
Honen – ook wel trekslijpen genoemd – is een vorm van slijpen waarbij je heel precies met een slijpapparaat (dat geschikt is voor honen, met bijvoorbeeld twee of meer hoonstenen in een boormachine) een dun laagje van een cilindervormige openingen weghaalt. Bewerking met een hoonruimer is ook een optie. Deze is echter minder nauwkeurig dan een boormachine met hoonstenen.
Frezen
Bij het frezen van materialen verwijder je materiaal door de freesmachine. De freesmachine maakt roterende bewegingen waarmee met name metaal, hout en kunststof wordt bewerkt. De freesmachine wordt tegenwoordig aangestuurd door een computer. Frezen is weer op te delen in verschillende vormen, zo heb je bijvoorbeeld vingerfrezen en spiebaanfrezen.
Zagen
Op welke manier kun je eigenlijk zagen? We onderscheiden er een aantal, namelijk:
- Zagen kan men handmatig of met een machine doen. Om te zagen gebruik je altijd gereedschap of een machine met zaagbladen, om het materiaal waarmee je werkt door te snijden.
- Zagen met een recht blad: je kan zagen met een recht blad, waarbij de zaag heen-en-weergaande bewegingen maakt. Hierbij is het noodzakelijk om tussen de snijbewegingen door het materiaal ‘terug te halen’.
- Zagen met een lintzaag: een lintzaag heeft een doorlopend lint van zaagjes en kan wel meters lang zijn. Deze zaag snijdt maar een kant op en hoeft niet te worden teruggehaald. Bij deze methode van zagen is de slijtage gelijkmatig en de levensduur van je zaag hoog.
- Zagen met een cirkelzaag: een cirkelzaag is een zaag die rondom zaagtanden heeft. Een cirkelzaag heeft een doorlopende snijbeweging en is stabieler dan een lintzaag.
Flink wat variatie waar je je voordeel mee kan doen.
Lassen
Het verbinden van materialen door warmte of druk heet lassen. Het materiaal wordt dusdanig verhit dat deze makkelijk buigbaar wordt. Lassen lijkt in de basis erg op solderen. Het verschil is dat bij lassen het materiaal waar je mee bezig bent ook verhit. Bij solderen is dit alleen het toevoegmateriaal.