Geplaatst op
Grote kans dat er in je directe omgeving een aantal metalen objecten staan: een stoel, een metalen blikje of misschien een lamp. Het lijkt zo gewoon, maar het materiaal heeft verschillende bewerkingen ondergaan om tot de juiste vorm te komen. Dit zijn meestal dezelfde stappen.
Aluminium en staal rollen in grote, lange platen uit de oven. Deze worden vervolgens opgerold. Ze vormen het begin van het proces van metaalbewerking. Meestal worden ze voorafgaand aan de productie al tot korte platen geknipt, omdat deze makkelijker te bewerken zijn.
Snijden
Om met plaatmetaal aan de slag te kunnen, wordt staal of aluminium vaak eerst opgeknipt met een grote schaar. Voor meer specifieke vormen wordt vaak een lasersnijder gebruikt. Ponsen is ook een mogelijkheid, ondanks dat het normaal gaten in het metaal aanbrengt.
Buigen
Als de juiste vorm gereed is, wordt het metaal vervolgens in de juiste vorm gebogen. Dit gebeurt normaal gesproken in een dubbele V-vormig drukpers, waar de plaat tussen wordt gelegd. Dit is niet zo eenvoudig als het klinkt, want metaal kan terugveren. Een ervaren metaalbewerker kiest ervoor om het metaal iets verder door te buigen, maar elk metaal reageert hier anders op. Vandaar dat het buigen in exact de juiste hoek vakwerk is.
Montage
Vervolgens moet het product in elkaar worden gezet. De meeste metalen worden verbonden door middel van lassen, tegenwoordig kiezen steeds meer specialisten voor robotlassen. Andere opties zijn klinknagelen, schroeven of lijmen.
Afwerking
Nu het product voltooid is wordt het uiterlijk ervan nog enigszins verbeterd. Dit kan met een verf of een coating. Daarnaast gaat een beschermende laag corrosie tegen, wat de levensduur van het product ten goede komt.
Zoals je kunt lezen is plaatbewerking niet altijd even eenvoudig. Je hebt het juiste materiaal nodig om een mooi resultaat af te leveren. Voor professionele bewerkingsmachines kun je terecht bij Tryma.