Maasdijk metaal

Veilig werken met hoogwerker

Geplaatst op

Op een bouwplaats levert het werken op hoogte de meeste gevaarlijke situaties op. Daarom is het erg belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als je op een hoogwerker aan de slag gaat. We geven een aantal tips hoe je veilig kunt werken.

Het juiste platform selecteren

Hoogwerkers zijn er in vele soorten en maten. De omvang van het werkplatform kan variëren van een enkele vierkante meter tot brede platforms van wel tien meter. Stem je keuze af op onder andere het type werk, de ondergrond van het werkterrein, de aanwezigheid van overhangende objecten en de vraag of de hoogwerker verplaatst moet worden.

Wanneer je al deze zaken op een rijtje hebt gezet kun je een keuze maken in het soort hoogwerker: kies je bijvoorbeeld een schaar-, telescoop-, knikarmhoogwerker?

Veiligheid tijdens het bewegen van het platform

Allereerst is een stabiele ondergrond vereist, want een hoogwerker is zwaar. Ook een leeg platform kan aanzienlijke schade aanrichten. Gaten in een wegdek of zachte ondergrond kan de hele balans van de hoogwerker verstoren, wat grote gevolgen kan hebben voor je medewerker. Aan de andere kant kan het gewicht van een hoogwerker ook de ondergrond beschadigen.

Als je een stabiele ondergrond hebt gevonden is het ook belangrijk om problemen in de lucht te voorkomen. Bij de aanwezigheid van elektrische kabels, plafonds, bomen of bruggen is het altijd aan te raden de omgeving eerst grondig te inspecteren. Je wilt te allen tijde voorkomen dat je werknemers ergens vast komt te zitten.

Uiteraard is valpreventie ook een groot onderdeel van veilig werken met een hoogwerker. Zorg dat er altijd mogelijkheden zijn om de medewerker te bevestigen aan het mandje zelf. Ook moet het platform zelf een klap kunnen opvangen en de metalen constructie moet voldoende bescherming bieden als er om wat reden dan ook iets op de kooi valt. Om zeker te zijn dat je deskundige medewerkers in dienst hebt is het dan ook aan te raden om iedereen een hoogwerker certificaat te laten halen, zodat je personeel zowel van de theorie en praktijk rond het veilig werken met een hoogwerker op de hoogte is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden