De werkgever mag niet zomaar een werknemer ontslaan. Dit moet via verschillende regels gebeuren die in lijn dienen te zijn met het ontslagrecht. Het is goed om te weten wat de regels zijn, zodat je weet wat jouw rechten zijn. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit in elkaar zit. We raden je aan om een advocaat ontslagrecht in de arm te nemen wanneer er de situatie zich voordoet dat je ontslagen gaat worden.

Allebei oké met het ontslag

Je werkgever en jij zijn het er over eens dat jullie niet meer samen kunnen werken. We noemen dit ontslag met wederzijds goedvinden. Er zijn verschillende redenen aan te geven waarom deze situatie zich kan voltrekken, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf niet goed loopt en de werkgever jou niet meer aan kan houden over een aantal weken. Dit is voor jou een begrijpelijke situatie waardoor je akkoord gaat met het ontslag. Deze vorm van ontslag kan gepaard gaan met een ontslagvergoeding. Wel is het slim om hier een advocaat ontslagrecht te raadplegen.

Je wordt per direct ontslagen

Het kan zijn dat je per direct ontslagen wordt omdat je iets gedaan hebt wat absoluut niet mag volgens de regels. Het kan gaan over stelen op de werkvloer of agressief gedrag. Zo zijn er tal van andere zaken die op grond van opgestelde regels een reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet, de naam van deze vorm van ontslag.

Via de rechter een ontslagprocedure

Wanneer een werkgever je wil ontslaan om bepaalde redenen, bijvoorbeeld omdat je vaak ziek bent, dan is het mogelijk om ontslag aan te vragen via de kantonrechter. Dit noemen we een ontslagverzoek. De rechter spreekt zich uit over het verzoek, of je wel of niet ontslagen mag worden.

Via het UWV ontslagen worden

Wanneer het niet goed gaat met het bedrijf kan het zo zijn dat de bedrijfsleiding besluit mensen te moeten ontslaan. Wanneer er dan iemand vaak ziek is, jij bijvoorbeeld, dan kan de werkgever het ontslag aanvraag bij het UWV. Dit noemen we een ontslagverzoek. Het is mogelijk om met een advocaat een regeling te treffen met de werkgever. Neem zeker in deze situatie contact op met een advocaat ontslagrecht.

Een ambtenaar die wordt ontslagen

Wanneer een ambtenaar wordt ontslagen kan dit alleen als er bijvoorbeeld sprake is van een reorganisatie. Ook kan het zijn dat je ongeschikt bent voor de functie, volgens de overheidsinstantie. Er gelden termijnen waarbinnen je moet reageren, dit is zes weken voor een ambtenaar die tegen zijn ontslag in wil gaan. Het is zeer belangrijk contact op te nemen met een advocaat die weet hoe het ontslagrecht voor ambtenaren luidt.