Maasdijk metaal

Ontslag, werknemer en het ontslagrecht

Geplaatst op

De werkgever mag niet zomaar een werknemer ontslaan. Dit moet via verschillende regels gebeuren die in lijn dienen te zijn met het ontslagrecht. Het is goed om te weten wat de regels zijn, zodat je weet wat jouw rechten zijn. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit in elkaar zit. We raden je aan om een jurist in de arm te nemen wanneer de situatie zich voordoet dat je ontslagen wordt.

Allebei oké met het ontslag

Je werkgever en jij zijn het er over eens dat jullie niet meer samen kunnen werken. We noemen dit ontslag met wederzijds goedvinden. Er zijn verschillende redenen aan te geven waarom deze situatie zich kan voltrekken, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf niet goed loopt en de werkgever jou niet meer aan kan houden over een aantal weken. Dit is voor jou een begrijpelijke situatie, waardoor je akkoord gaat met het ontslag. Deze vorm van ontslag kan gepaard gaan met een ontslagvergoeding. Wel is het slim om hier een jurist over te raadplegen.

Je wordt per direct ontslagen

Het kan zijn dat je per direct ontslagen wordt, omdat je iets gedaan hebt wat absoluut niet mag volgens de regels. Het kan gaan over stelen op de werkvloer of agressief gedrag. Zo zijn er tal van andere zaken die op grond van opgestelde regels een reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet, de naam van deze vorm van ontslag.

Via de rechter een ontslagprocedure

Wanneer een werkgever je wil ontslaan om bepaalde redenen, bijvoorbeeld omdat je vaak ziek bent, dan is het mogelijk om ontslag aan te vragen via de kantonrechter. De rechter spreekt zich uit over het verzoek, of je wel of niet ontslagen mag worden.

Via het UWV ontslagen worden

Wanneer het niet goed gaat met het bedrijf, dan kan het zo zijn dat de bedrijfsleiding besluit mensen te moeten ontslaan. Dan kan de werkgever het ontslag aanvragen bij het UWV. Dit noemen we een ontslagverzoek. Het is vaak mogelijk om een regeling te treffen met de werkgever. Neem zeker in deze situatie contact op met een jurist.

Een ambtenaar die wordt ontslagen

Wanneer een ambtenaar wordt ontslagen, dan kan dit alleen als er bijvoorbeeld sprake is van een reorganisatie. Ook kan het zijn dat je ongeschikt bent voor de functie, volgens de overheidsinstantie. Er gelden termijnen waarbinnen je moet reageren, dit is zes weken voor een ambtenaar die tegen zijn ontslag in wil gaan. Het is zeer belangrijk contact op te nemen met een jurist die weet hoe het ontslagrecht voor ambtenaren in elkaar zit.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden