Maasdijk metaal

Lean Six Sigma: wat is het?

Geplaatst op

Een bedrijf kan aardig lopen, maar is altijd ruimte voor verbetering. Zelfs grote verbeteringen zijn mogelijk wanneer processen ok gaan. Als je als bedrijf wilt excelleren en dit ook vol wilt houden, dan heb je een duurzame en bewezen methode nodig om je processen in te richten, Lean Six Sigma is hier uitermate geschikt voor. 

Waar is deze methodiek voor?

Om een bedrijf op een goede manier te kunnen optimaliseren, is het nodig om met de mensen te werken die de processen in het bedrijf gestalte geven. Ga uit van hun kracht. Dat is een belangrijk punt binnen de methodiek van Lean Six Sigma. Coachen van deze mensen om zich te kunnen ontwikkelen is een ander belangrijk punt. Zo is het mogelijk om via deze ervaren mensen de processen in een bedrijf te verbeteren, stabiel te maken en efficiënt.

Verschillende graden

Er bestaan verschillende graden binnen het Lean Six Sigma-systeem, zoals de lean Six Sigma black belt. Deze zijn overgenomen uit het karate. Zo is de gele band een werknemer die de basisbeginselen kent van Lean Six Sigma, terwijl de meester zwarte band een meester in het systeem is. (Deze indeling komt niet helemaal overeen met karate, want daar is de verdeling: wit, geel, oranje, blauw, bruin, zwart, rood / wit geblokt en rood. Dit geldt overigens voor meer budosporten. Tussen verschillende sportscholen kunnen variaties optreden in deze verdeling)

Kritiek op Lean Six Sigma

Volgens de kritiek op Lean Six Sigma zou het concurrentievoordeel verdwijnen als iedereen volgens de leanfilosofie zou werken. Het tweede veelgehoorde punt is, dat het innovatiepotentieel van een bedrijf zo goed als verdwijnt, omdat je met lean vooral de focus legt op: 

  • Het verhogen van de winst
  • Een verlaging van de kosten
  • Het verbeteren van efficiëntie. Instellen op effectiviteit
  • De ontwikkeling van medewerkers met ervaring binnen de processen van het bedrijf

Dus je hebt aandacht voor wat al bestaat. Zo lijkt alles wat er voor innovatie nodig is, tegengesteld aan deze punten. Laat je vooral inspireren door elke nieuwe managementvisie, maar kijk ook kritisch naar het geheel, vraag jezelf af: wat is eigenlijk mijn eigen stijl als ondernemer en hoe past Lean Six Sigma hierbij? 

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden