Maasdijk metaal

Hoe zorg je als docent voor meer interactie met de klas?

Geplaatst op

Iedereen herinnert zich wel die ene leraar die altijd alle aandacht van de klas had. Waar de hele klas aandachtig naar luisterde, als hij/zij interactie opriep wilde iedereen reageren. In deze blog geven we je een aantal tips voor meer interactie met de klas!

Koppel lessen aan actualiteit

Leerlingen hebben dat maar al te graag over dagelijkse gebeurtenissen. Dit is alleen maar toegenomen door de opkomst van mobieltjes en sociale media. De nieuwste trending topics en video s behoren tot de gesprekken van de dag. Voor docenten is het een goed idee om deze gebeurtenissen te koppelen aan hun lessen. Op deze manier krijgen vanaf moment één de aandacht van de leerling. ben je bijvoorbeeld een vacatures docent Nederlands en wil je de leerlingen wat bijbrengen over spelling? Dan kan je zo’n spellingsopdracht bijvoorbeeld koppelen aan een interview met een voor de leerlingen populair persoon. Dit kan bijvoorbeeld een interview zijn met een rapper of een andere artiest. Op deze manier is de opdracht leuker voor de leerling. 

Werkvormen variëren

Waarschijnlijk vind jij het ook saai om elk uur en elke dag hetzelfde werk te doen? Iets constant herhalen verveeld de meeste mensen enorm. Zo werkt het bij studenten natuurlijk ook. Het afwisselen van de leerstof en methodes is heel belangrijk. Op deze manier kun je de aandacht van de studenten behouden en interactie krijgen. Zo zou je variatie kunnen brengen door de leerlingen niet alleen opdrachten uit het boek te laten maken maar ook opdrachten op de iPad of computer. Je zou de studenten ook voor de klas kunnen roepen om bijvoorbeeld een opgave op te kunnen schrijven op het whiteboard. Door dit soort variatie toe te passen, blijf leerlingen beter bij de les en vervelen zij zich minder snel. 

Meer dan het boek

Zo is vermeld vinden leerlingen het fijn om ook iets anders te doen dan alleen uit hun boek te werken. Als expert in jouw vakgebied kan jij dit bieden. De populaire leraar vertelt meer dan dat wat er in het boek staat. Ze koppelen hun ervaring aan de lesstof en maken de leerlingen duidelijk hoe ze de lessen in de praktijk kunnen toepassen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden