Maasdijk metaal

Hoe werkt zandgieten precies?

Geplaatst op

Gietstukken van aluminium kun je maken met een hoop methodes. Bij een aluminium gieterij zijn veelgebruikte methodes coquillegieten, lage- en hogedrukgieten en vacuümgieten. De juiste methode hangt af van de eisen waar het gietwerk aan moet voldoen. Zandgieten is een perfecte methode bij grote tot zeer grote componenten. Afhankelijk van de grootte van de serie is het gietproces handmatig of automatisch.

Het plaatsen van de mal en het zand in de gietbak

Bij de start van het proces wordt de mal gemaakt die precies hetzelfde is als de uiteindelijke gietvorm. De mal, die gemaakt is van hout of kunststof, wordt in een metalen gietkast geplaatst. Daarna wordt de gietkast gevuld met het zand. Niet ieder zand is geschikt om te gebruiken bij het zandgieten. Om te zorgen dat de vorm mooi en zonder oneffenheden blijft is vooral zand met een toevoeging van klei en water geschikt. Nadat de gietkast gevuld is met zand wordt het samengeperst. Zo zet het zand zich vast rond de vorm.

Het gieten en creëren van de gietvorm

Als de gietkast gevuld is en de inhoud geperst kan de mal verwijderd worden: zo ontstaat de gietvorm. Indien nodig kunnen er (meerdere) kernen toegevoegd worden om de gietvorm volledig te maken. De gietvorm kan daarna gevuld worden met het vloeibare aluminium. Het vullen kan niet al te snel gebeuren of met heel veel druk, omdat de matrijs sneller kan breken dan andere mallen. Na het stollen verwijdert men het zand en de aangietingen om het uiteindelijke product zichtbaar te maken. Een nadeel van zandgieten is dat het stollen veel langer duurt dan bij andere methodes, juist omdat het zand warmte slecht geleidt.

Aanpassingen en afwerking

Het is belangrijk om het product na het gieten goed te controleren op scheuren, insluitingen en porositeit. Dit wordt veroorzaak door verschillende wanddiktes in de mal en/of gietvorm. Het is sowieso aan te raden om hele scherpe hoeken in het materiaal te vermijden om scheuren te voorkomen. Nadat het product gemaakt is zijn er nog meerdere afwerkingen mogelijk, zoals thermisch of elektrolytisch verzinken, poedercoaten en stralen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden