Maasdijk metaal

Hoe bouw je een rolsteiger op?

Geplaatst op

Een rolsteiger opbouwen: je wilt het zo efficiënt en veilig mogelijk doen. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je zo goed mogelijk een rolsteiger opbouwt. Vooral nu er nieuwe opbouwregels (sinds 2018) zijn, is het goed om te weten waar je op moet letten bij het opbouwen van een rolsteiger. Een rolsteiger is veiliger dan een ladder, is gemakkelijk te vervoeren en biedt valbescherming dankzij de leuningen.

Nieuwe regels voor voorloopleuning

Volgens de nieuwe regels mag je een rolsteiger pas betreden wanneer er een leuning op heuphoogte is aangebracht op het platform. Deze regels gelden sinds 1 januari 2018. Bij het opbouwen van de rolsteiger dien je hier dus rekening mee te houden.

Rolsteiger opbouwen: voorbereiding

Voor het opbouwen van een rolsteiger heb je altijd twee personen nodig. Sorteer de diagonale en horizontale schoren op lengte, dit bespaart je uiteindelijk tijd. Kijk daarnaast goed naar de locatie waar je de rolsteiger op wilt bouwen. Probeer hem niet te plaatsen op plekken waar de blootstelling aan wind hoog is. Kan het niet anders en moet je de steiger blootstellen aan harde wind, zorg er dan voor dat de rolsteiger verankerd is.

Andere aandachtspunten

Rolsteigers dienen altijd op ene stevige, verharde ondergrond te staan, dus niet op opgestapelde stenen of planken. Daarnaast moet hij altijd recht en waterpas staan. Voor het waterpas stellen gebruik je de wielspindels. Verder mag je de rolsteiger niet in de buurt van niet geïsoleerde elektrische installaties of machines zetten. Ook zijn er algemene gebruiksvoorschriften, zoals dat je geen gereedschap of puin op de werkvloer laat liggen en dat je niet ladders, trappen of kisten op de werkvloer zet om de hoogte van de rolsteiger te vergroten. Werk ook nooit op een niet-complete rolsteiger, ook al is het een kleine klus.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden