Geplaatst op
Productie van goederen ondergaat zijn vierde revolutie (Industry 4.0). Technologie en internet zijn de grootste oorzaken van de drastische veranderingen in de productie-industrie. Met de opkomst hiervan zijn productiemaatschappijen ook massaal Enterprise Resource Planning (ERP) gaan gebruiken met als doel om efficiënter te gaan werken dan de concurrentie. In deze blog gaan we uitleggen hoe productiemaatschappijen ERP gebruiken om effectiever te werken.
Meten van prestaties
‘Als je het niet kan meten, kan je het ook niet verbeteren’, dat zij management consultant Peter Drucker ooit. In de productie-industrie heb je intern twee dingen die je productie mogelijk maken; je personeel en je machines. Een ERP systeem slaagt erin om informatie over de effectiviteit van zowel de mensen binnen het bedrijf als de machines centraal op te slaan.
Een realistisch plan maken
Op basis van de verzamelde data met betrekking tot de prestaties van de mensen en de machines in het bedrijf, is het nu tijd om een plan te maken. Door de betrouwbare real-time data van een ERP-systeem is het makkelijk om een plan te maken. Met dit plan kan je een goede schatting maken naar ongepland verlies, denk hierbij aan defecten aan apparatuur, gereedschap dat kapot gaat, personeelstekorten etc. Elk middel dat jij gebruikt om je bedrijf te doen functioneren kan ongepland verlies realiseren. Als jij een goede schatting kan maken door middel van een ERP systeem van wanneer dit ongepland verlies zich voordoet, kan je daarop inspelen. Je kan dan rationele besluiten nemen over onderhoudsbeurten of misschien over vervanging van sommige middelen.
Hoeveel je bespaart met een goed plan
Wanneer je ongepland verlies niet inschat, kan dit voor veel ongeplande kosten zorgen. Elk verloren uur kost een productiebedrijf gemiddeld €25 in arbeidskosten per werknemer. Zelfs een klein bedrijf kan als ze geen rekening houden met ongepland verlies, makkelijk duizenden uren in een maand verliezen. Daarom is een ERP systeem in productie heel belangrijk. Je moet in de toekomst kijken van je apparatuur en je werknemers, anders gaat het je veel geld kosten op lange termijn.