Maasdijk metaal

De belangrijkste do’s and don’ts van chemische opslag

Geplaatst op

Met chemische stoffen moet secuur worden omgegaan. Ze moeten altijd worden opgeslagen in goedgekeurde containers met een lekbak eronder, dit is wettelijk bepaald. Deze informatieve blog geeft tips mee als doel het aantal ongelukken met chemische stoffen te verminderen. Hieronder volgen de do’s en don’ts als het gaat om opslag van chemische middelen.

Do’s voor chemische opslag:

  • Koop een minimale hoeveelheid chemische stoffen, zorg ervoor dat eerst de voorraad op is voordat je erover nadenkt om nieuwe te kopen. De opslag van een te grote hoeveelheid chemische stoffen vergroot namelijk de kans op ongelukken.
  • Vermeld heel duidelijk op elk vat chemische stof wat erin zit, de gevaren van deze stof en waar de stof vandaan komt. Dit voorkomt verkeerd gebruik van middelen en dus ook de kans op ongelukken door foutief gebruik.
  • Volg altijd de instructies die met de chemische stof zijn meegeleverd. Zorg ervoor dat je medewerkers hier ook rekening mee houden en opgeleid zijn om deze instructies te begrijpen.
  • Zorg dat de opgeslagen chemische stoffen uit de buurt van hitte of vlammen blijven. Chemische stoffen die in contact komen met een hittebron zorgen elke jaar voor calamiteiten.
  • Zorg dat alleen getraind personeel toegang heeft tot de chemische opslagruimte.

Don’ts voor chemische opslag

  • Vermijd het mengen van verschillende soorten afval chemicaliën met elkaar in bijvoorbeeld hetzelfde vat, want een vermenging van twee chemicaliën kan een hevige reactie opwekken.
  • Sla geen peroxiden op met oplosmiddelen. Als deze twee stoffen met elkaar in contact komen kan dat explosiegevaar vormen.
  • Geen sterke zuurhoudende stoffen opslaan samen met oplosmiddelen, dit kan in combinatie met alleen al warmte een gasreactie produceren. En deze gasreactie kan in een explosie resulteren
  • Bewaar droogijs niet in een gesloten verpakking, dit omdat de druk in de verpakking dan een explosie kan veroorzaken

Zorg voor een veilige chemische opslag

Naast de richtlijnen van de plaatselijke regelgeving, zijn er gewoon veel dingen waarop je moet letten bij het opslaan van chemische stoffen. Naast het volgen van de wetten omtrent chemische opslag, is het altijd beter te voorzichtig te zijn, dan niet voorzichtig genoeg. Voor meer informatie over het opslaan van chemisch afval, kun je advies vragen bij de milieuconcurrent.

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over de industriële sector? Lees dan onze blogs, zo ben je telkens op de hoogte van de trends. We houden je op de hoogte, houd onze site in de gaten.

Contactgegevens

Via info @ maasdijkmetaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden