Geplaatst op
Ondernemers in Nederland hebben voordeel bij het beschermen van een privévermogen. We kennen in Nederland een boel eenmanszaken die uiteindelijk een bv opgericht hebben. In deze blog noemen we de verschillende voordelen van een bv, zodat je kunt profiteren van deze switch. Lees snel verder en doe je voordeel met de verschillende voordelen die voortvloeien uit een bv.
Niet hoofdelijk aansprakelijk
Wanneer je als eenmanszaak opereert op de markt, dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor een eventueel faillissement. Dat komt omdat een eenmanszaak geen rechtspersoon is en samenvalt met jouw natuurlijke persoon. Een bv daarentegen is een rechtspersoon die in zakelijk opzicht de plaats van jouw persoon inneemt. Uiteindelijk ben je dan niet aansprakelijk voor eventuele schulden die deze rechtspersoon (bv) maakt.
Belastingvoordeel
Wanneer je een bv oprichten dan betaal je belasting over de winst die zo’n 16,5 of 25% bedraagt. In vergelijking met de belasting over inkomsten is een behoorlijk verschil te bemerken. Die laatste belasting bedraagt ten hoogste 52%. Je kunt dus veel geld besparen door te kiezen voor een bv.
Holdingstructuur maken
Wanneer je bv beschikt over bijzonder veel vermogen, dan is het slim dit te stallen in holdingstructuur. Deze zit er zo uit:
Holding (hoofdbv)
l
Bv (werkbv) bv (werkbv)
Het is dus zo dat de holding boven aanstaat. Er hangen een of meerdere werkbv´s onder. Je kunt je vermogen, panden etc, stoppen in de holding en ondernemen met de werkbv´s. Wanneer zo´n werkbv failliet gaat, dan kunnen schuldeisers alleen komen aan het vermogen dat in die werkbv zit. Je waardevolle zaken zitten dan veilig in de holding. De bv´s zijn allemaal aparte rechtspersonen namelijk. En net zoals jij onder normale omstandigheden niet verantwoordelijk bent voor de schulden van je buurman, want een andere persoon, is dat met een bv (zelfstandige rechtspersoon) ook zo. Een holding oprichten is dus in bepaalde gevallen een uitstekende keuze om de risico´s die komen met het ondernemen, te temperen.