:: Tampongalvaniseren ::
Principe
[ Schematische voorstelling van het tamponeerproces ] Op het eerste gezicht lijkt het tampongalvaniseren meer op een proces als oplassen in plaats van galvaniseren. Het te behandelen werkstuk wordt door middel van een flexibele kabel verbonden met de negatieve uitgang van een speciaal uitgevoerde gelijkrichter, en fungeert dus als kathode. Als anode wordt gebruik gemaakt van grafiet. Deze anode, geplaatst in een speciale anodehouder, wordt omwikkeld met absorberend materiaal, bijvoorbeeld polypropyleen of katoen. Deze omwikkeling heeft tot doel de elektrolyt, welke een hoge concentratie van in water opgeloste metaalzouten bevat, te absorberen. De anodehouder wordt door middel van een flexibele kabel verbonden met de positieve uitgang van de gelijkrichter.
Wanneer nu een stroomkring gesloten wordt, slaat het metaal uit de elektrolyt neer op het werkstuk. Dit proces zal continu blijven verlopen zolang deze verbinding in stand gehouden wordt, de anode voorzien blijft van elektrolyt en er continu beweging is tussen de anode en het werkstuk. Behalve dat de anode telkens in elektrolyt wordt gedompeld, is het ook mogelijk de elektrolyt rond te pompen.
Voordelen
Welke voordelen heeft tampongalvaniseren ten opzichte van andere methoden voor het aanbrengen van metaallagen? [ Tampongalvaniseren ]
 • Bij de bewerking wordt het werkstuk niet verhit, dus geen vervormingen of structuurveranderingen.
 • Het neerslaan van de metaallaag gebeurt snel.
 • Met de anode, plus de absorberende omwinding kan men makkelijk bij de te behandelen werkstukken komen, het proces is volledig mobiel.
 • Men is in staat om nauwkeurig dunne deklagen aan te brengen.
 • Er is een grote hechting.
 • Vaak is nabewerken overbodig.
[ Tampongalvaniseren op locatie: demontage niet nodig! ] Een bijkomend voordeel is dat de onderdelen niet gedemonteerd behoeven te worden. Dat betekent bij defecten en onderhoudsbeurten weinig tijdverlies en dus erg efficiŽnt werken. In de meeste gevallen kan een mobiele installatie naar het betrokken machineonderdeel gebracht worden, waarna men ter plekke het tampongalvaniseren kan uitvoeren. Het proces is flexibel; overschakelen naar een andere laag vraagt alleen een andere anode / elektrolyt. Uit het oogpunt van kosten is tampongalvaniseren te prefereren, wanneer van een onderdeel een klein gedeelte behandeld moet worden, wat bij badgalvaniseren veel afdekwerkzaamheden geeft. Ook als het onderdeel zo groot is, dat een bad niet voorhanden is, kan tampongalvaniseren voor de oplossing zorgen. Ook is het tampongalvaniseren geaccepteerd als reparatiemethode voor een aantal toepassingen door verzekeringsmaatschappijen als: Lloyd's Register, Det Norske Veritas en American Bureau of Shipping.
Toepassingen
Enkele toepassingen van tampongalvaniseren zijn:
Onze certificering:
[ Klik hier voor Voorschriften en Goedkeuringen ][ Klik hier voor ons ISO 9001 Certificaat ]
 • Maattoleranties herstellen bij lagerblokken, -zittingen, en -ondersteuningen.
 • Loopvlakken, astappen en boringen: slijtage, maatafwijkingen en beschadigingen repareren.
 • Hydraulische cilinders: krassen, putten, en deuken uitvullen.
 • Gecorrodeerde oppervlakken en matrijzen: anti-corrosielagen aanbrengen.
 • Motoren, pompen, turbines: lagers, klepzittingen en krukasbeschadigingen herstellen.
 • Drukpersen en cilinders: beschadigingen uitvullen zonder demontage.
 • Slijtbussen voorzien van harde lagen.